Foto

Cristina Bigica: "Cred ca Romania poate obtine calificarea la Eurobasket 2013!"

Din toamna lui 2011, una dintre cele mai talentate tinere baschetbaliste ale Romaniei studiaza peste Ocean, la Marquette University. "Inregimentata" la echipa de baschet a universitatii, Golden Eagles, Cristina Bigica a bifat, meci de meci, minute in NCAA, reusind sa fie un "freshman" care si-a convins antrenoarea ca isi merita locul in echipa. In prag de Sarbatori Pascale, frbaschet.ro a discutat cu Cristina, dorind sa afle impresiile legate de noua etapa din viata ei.

Cristina, bun gasit! Cum e peste Ocean, viata, scoala, colegii?
Viata e... diferita. E o alta cultura, cu alte obiceiuri. Pot spune ca primul semestru a fost unul de adaptare la viata de aici. Insa viata de student-athlete este oricum foarte diferita de a unui student obisnuit. Trebuie sa-mi impart ziua intre cursuri, antrenamente si invatat. Nu mai e timp de nimic altceva.


Cum e baschetul acolo, care sunt majorele diferente?
In afara de chestille de ordin tehnic (durata atacului, reprizele etc.) impresionante sunt diferentele de mentalitate, cum e privit si tratat baschetul: multa seriozitate si antrenamente grele.


Ai bifat cateva minute in majoritatea meciurilor echipei tale. Ce parere are antrenorul despre tine, unde crezi tu ca mai ai de lucrat, pentru a te perfectiona?
Am reusit sa joc din ce mai mult ca freshman pt ca am ascultat de antrenori. Antrenoarea ma descrie ca playmaker/driver to the basket. Tot anul am lucrat la aruncarea din saritura si mai ales la rabdare si la schimbarea de viteza (zambeste)

Ai sanse sa fii selectionata la vara in selectionata de senioare in campania de calificare la Eurobasket. Ai jucat un meci si in campania trecuta, cu Serbia. Ti-au trecut emotiile debutului?
Ma bucur ca am sansa de a face parte din lotul de senioare. Da, intr-adevar anul trecut am avut mari emotii poate si pentru ca a fost meci televizat, dar acum sunt pregatita.Daca voi fi selectionata, voi da totul pentru nationala!

Avem sanse de calificare?
Nu va fi usor. Mai ales ca va lipsi Flori Pascalau, careia ii transmit multa sanatate si insanatosire grabnica! Dincolo de valoarea adversarelor, cred ca, ajutate de colegele mai experimentate, si noi, cele tinere, vom da totul pe teren si, impreuna, putem obtine calificarea.


Care e modelul tau in baschet?

Am avut ocazuia sa joc impotriva multor jucatoare bune. Incerc sa "fur" de la fiecare cate ceva. Skylar Diggins imi place foarte mult.

Cristina, iti dorim mult succes!
Va multumesc si, in incheiere, doresc sa le transmit tuturor iubitorilor baschetului din Romania Sarbatori Fericite! Hristos a inviat!

Parteneri